Project HALT

Καταπολέμηση της βίας και καταπολέμηση του ρατσισμού, των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας στον αθλητισμό




*Ο καταγγέλλων θα παραμένει ανώνυμος



Έλεγχος ορολογίας



Τι εννοούμε με τους όρους «παρενόχληση» και «κακοποίηση»;

Σύμφωνα με το IOC Consensus Statement υπάρχουν διάφοροι τύποι κακοποίησης και παρενόχλησης οι οποίοι μπορεί να εκδηλωθούν σε συνδυασμό ή μεμονωμένα. Οι τύποι αυτοί είναι:

  1. ψυχολογική κακοποίηση,
  2. σωματική κακοποίηση,
  3. σεξουαλική παρενόχληση,
  4. σεξουαλική κακοποίηση,
  5. παραμέληση

Η δήλωση συναίνεσης του IOC (2016) και οι Stirling, Bridges, Cruz, Mountjoy, (2011), καθορίζει περαιτέρω τους τύπους συμπεριφοράς που ενδέχεται να εμπίπτουν σε κάθε τύπο, για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση και την αναγνώριση του φαινομένου.

Ψυχολογική κακοποίηση — Οποιαδήποτε ανεπιθύμητη πράξη, συμπεριλαμβανομένων του περιορισμού, της απομόνωσης, της λεκτικής επίθεσης, της ταπείνωσης, του εκφοβισμού, της εξουδετέρωσης ή οποιασδήποτε άλλης συμπεριφοράς που μπορεί να μειώσει την αίσθηση της ταυτότητας, της αξιοπρέπειας και της αυτοεκτίμησης.

Σωματική κακοποίηση — Κάθε σκόπιμη και ανεπιθύμητη πράξη (για παράδειγμα ξυλοδαρμός, δάγκωμα, κάψιμο κ.ά.) που προκαλεί σωματικό τραυματισμό. Στον χώρο του αθλητισμού, μια τέτοια πράξη μπορεί επίσης να εμπεριέχει καταναγκαστική ή ακατάλληλη σωματική ενέργεια (π.χ. αναπτυξιακά ακατάλληλη επιβάρυνση ή σωματική άσκηση παρά την ύπαρξη τραυματισμού ή πόνου), καταναγκαστική κατανάλωση αλκοόλ, καταναγκαστική χρήση απαγορευμένων ουσιών ή/και φαρμοκοδιέγερση, απαγόρευση πρόσβασης σε τροφή, νερό και ύπνο, απομόνωση ενός αθλητή σε περιορισμένο χώρο κά.

Σεξουαλική παρενόχληση — Σεξουαλική παρενόχληση: Οποιαδήποτε ανεπιθύμητη συμπεριφορά με σεξουαλικό περιεχόμενο (λεκτικό, μη λεκτικό, σωματικό). Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να εξελιχτεί σε σεξουαλική κακοποίηση.

SΣεξουαλική κακοποίηση — Οποιαδήποτε συμπεριφορά σεξουαλικής φύσης (με ή χωρίς επαφή, επαφή ή διείσδυση, όπου η συγκατάθεση εξαναγκάζεται, χειραγωγείται ή δεν ζητείται). Στα αθλήματα μπορεί να έχει τη μορφή αγγίγματος (π.χ. στήθους ή γλουτών αθλητών/τριών), ανταλλάγματα ή ανταμοιβές για σεξουαλικές πράξεις, σεξουαλικές σχέσεις με έναν/μια αθλητή/τρία κάτω από την ηλικία συγκατάθεσης.

Παραμέληση — Στον αθλητισμό αφορά στην μη παροχής φροντίδας στον αθλητή/τρια, από τον προπονητή/τρια ή άλλο άτομο επιφορτισμένου με την φροντίδα του/της, γεγονός που προκαλεί βλάβη ή δημιουργεί συνθήκες κινδύνου. Επίσης, η παράβλεψη των απαιτήσεων αναφορικά με την εκπαίδευση και την ευημερία των αθλητών/τριων, η παράβλεψη των κοινωνικών αναγκών των αθλητών/τριών, η πλημμελής συμβουλευτική υποστήριξη σε έναν αθλητή/τρια που εμφανίζει ψυχολογική φόρτιση, η αποτυχία παρέμβασης όταν γνωρίζουν ότι ο/η αθλητής/τρια τους είναι θύμα κακομεταχείρισης ή κακοποιητικής συμπεριφοράς.

Η παρενόχληση και η κακοποίηση μπορούν να έχουν διαφορετικές αφετηρίες που σχετίζονται με τη φυλή, τη θρησκεία, το χρώμα, την εθνικότητα, τα ατομικά χαρακτηριστικά, το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία, την ηλικία, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και την αθλητική ικανότητα. Μπορεί να περιλαμβάνει ένα μεμονωμένο περιστατικό ή μια σειρά περιστατικών. Μπορεί να λάβει χώρα και διαδικτυακά. Η παρενόχληση μπορεί να είναι σκόπιμη, ανεπιθύμητη και εξαναγκαστική.

*Συγκατάθεση - Η οδηγία 2011/93 για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, ορίζει την ηλικία της σεξουαλικής συναίνεσης ως «την ηλικία κάτω από την οποία, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, απαγορεύεται η σεξουαλική δραστηριότητα με ένα παιδί». Μπορείτε να ελέγξετε τον ακόλουθο ιστότοπο για να μάθετε την ηλικία συγκατάθεσης για σεξουαλικές δραστηριότητες με έναν ενήλικα στη χώρα σας.https://fra.europa.eu/en/publication/2017/mapping-minimum-age-requirements/sexual-consent